background

Bartholin Kisti Tedavisi

Bartholin bezi vajina girişinde bulunan ve cinsel yolların kayganlığını sağlayan bir çift bezdir. Çeşitli vajinal enfeksiyonlar nedeniyle Bartholin bezleri şişebilir ve ortaya kistik bir görünüm veya Bartholin absesi denilen hastalık ortaya çıkabilir.

Bartholin Kisti Tedavisi
Bartholin Kisti, Bartholin Absesi ve Tedavisi Ankara

Vajinanın dış görünüşünü bozan bu durum, aynı zamanda çok ciddi ağrı ve acı verir. O kadar büyük boyutlara ulaşır ki, hasta yürümekte, oturmakta ve hatta idrarını yapmakta bile zorluk yaşayabilir. Bartholin kisti tedavisinde ise cerrahi veya antibiyotik tedaviler uygulanabilir. Tekrarlayan enfeksiyon durumlarında artık antibiyotiklere yanıt alınamadığında abse duvarının tamamen çıkarıldığı cerrahi tedavi seçenekleri tercih edilir. Daha fazla bilgi almak, muayene ve randevu almak için kliniğimizi arayabilir ve Op. Dr. Aslıhan Yazıcıoğlu’ndan randevu alabilirsiniz.

Bartholin Kisti ve Bartholin Absesi Nedir?

Bartholin kisti ve absesi, Bartholin bezlerinin şişmesi ya da iltihaplanması ile karakterize olan sorunlardır. Bartholin bezleri, vajina girişinin sağ ve sol bölgesinde, makata yakın yerleşimde bulunur. Cinsel ilişki sırasında vajinanın ıslak olmasını sağlayan bu bezler, cinsel ilişkide vajinanın kayganlığını sağlayarak penisin girişini kolaylaştırır. İnce bir kanalla kızlık zarının ön kısmına açılan Bartholin bezleri, cinsel aktif olsa da olmasa da günlük yaşantıda da bir miktar salgı üretirler. Böylece vajinanın normal kendi temizleme vazifesini de görürler. Bartholin bezinin kanallarının tıkandığı durumlarda ise Bartholin kisti ya da absesi ortaya çıkar. İşte bu durum bölgesel ısı artışı ağrı yürüme ve oturmada güçlüğe neden olur.

Bartholin kisti bu bezin şişmesi, Bartholin absesi ise bezin iltihaplanmasıdır. Her ikisi de cerrahi veya antibiyotik ile tedavi gerektirir. Eğer bartholin kisti veya absesi olduğunuzu düşünüyorsanız mutlaka jinekolojik muayene olmalısınız.

Bartholin Kisti Neden Olur?

Bu soruya yanıt verebilmek için bartholin bezindeki kanalları tıkayan faktörleri ele almak gerekir. Bartholin bezlerindeki kanalların tıkanması genellikle bakteriyel enfeksiyonlardan sonra olur. Vajina temizliğinin yanlış yapılması, çok dar ve sıkı kıyafetler giyilmesi, yanlış iç çamaşırı seçimi, cinsel ilişkideki sürtünme ve vajina bölgesinin ıslak ve nemli kalması, eşlik eden bağışıklık sistemi sorunları, diyabet gibi bir takım kronik rahatsızlıklar Bartholin kistine neden olabilir. Bunların yanı sıra daha önce geçirilmiş genital ameliyatlar ve bu operasyonlardan kalan sekeller de Bartholin kistine neden olabilir.

Bartholin Kisti Belirtileri Nelerdir?

Bartholin kistinin en önemli belirtisi vajinanın hemen girişinde makata yakın bölgede sağ veya sol dış dudaklarında görülen şişliklerdir. Kistler genellikle vajinanın tek tarafında olur. Bazı hastalarda ise her iki tarafta da görülebilir. Eğer abse meydana geldiyse, şişliğin yanında hassasiyet, ısı artışı, şiddetli ağrı ve batma hissi de eşlik edebilir. Bartholin kisti belirtileri kendiliğinden kaybolabilir. Bu durumda endişe etmeye gerek yoktur. Rahatsızlığın gidişatına göre şişlik büyüyüp küçülebilir. Sadece şişlik varsa pek çok hasta küçülene kadar beklemeyi tercih eder, tabi bu süreçte bakteriyel bir enfeksiyon duruma eşlik ettiğinde saatler içerisinde hastanın genel durumunda kötüleşme şiddetli ağrı ve ateş gibi sistemik belirtiler de ortaya çıkabilir.

Bartholin Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bartholin kisti abse yapmadığında kendiliğinden yok olabilir. Fakat kist sürekli büyümeye devam ediyor ve abse riski taşıyorsa bu durumda iltihap engelleyici ilaçlarla drenajla müdahale gerekebilir. Bartholin abseleri ise mutlaka tedavi edilmelidir. Şişliğin içerisindeki irin, sürekli ağrı ve acı hissine neden olur. Abse boşaldığı anda acı ve ağrı hissi de yok olacaktır. Bartholin abselerinin tedavisinde uygun cerrahi yöntemler kullanılır. Bartholin absesi, mutlaka uzman bir hekim tarafından, steril bir ortamda tedavi edilmelidir. Genel yapılan hatalardan birisi, abse içeriğinin iğne ile boşaltılıp antibiyotik tedavisine geçilmesidir. Böyle bir durumda abse duvarı çıkarılmadığı müddetçe tam bir iyileşme sağlanması olanaksızdır. Abse boşalınca hastanın durumunda anlık bir iyilik sağlanır ancak hasta 1-2 gün sonra benzer şikayetler ile tekrar gelir.

Bartholin Kisti Antibiotikle Geçer mi?

Her zaman olmasa da Bartholin absesinin tedavisinde antibiyotikler kısa süreli bir düzelme sağlayabilir. Antibiyotik sonrası tekrarlayan enfeksiyonlar ortaya çıkabileceği için anitiyotik tedavisinde çoğu zamana cerrahi tedavi de ilave edilmelidir.

Bartholin Kisti Varken İlişkiye Girilir mi?

Bartolin kisti olan hastanın cinsel ilişkiden kaçınması gerekmez. Çok ileri vaka olmadığı sürece ilişkide acı, rahatsızlık hissedilmez. Bartholin kisti ilişki sırasındaki sürtünme ve bakteriyel enfeksiyon riskindeki artış nedeniyle Bartholin absesine ilerleyebilir. Bartholin absesi meydana geldiğinde hasta ağrı ve acı nedeniyle ilişkiye giremeyecek hale gelir. Eğer bartholin kisti sorununuz varsa vakit kaybetmeden hekiminize başvurmanızı öneriyoruz.

Bartholin Kisti Cinsel Hayatı Olmayan Kadınlarda da Görülür mü?

Bartholin kisti ve absesi hastanın cinsel yaşantısı olmasa bile ortaya çıkabilir. Bu nedenle cinsel hayatı olmayan kadınlar da böyle bir durum yaşadıklarında utanıp sıkılmadan muayene olmalı ve profesyonel yardım almalıdır. Yani cinsel hayatı olmayan bakirelerde de bartholin kisti ve bartholin absesi oluşabilir. Bartholin kisti oluşumunun kızlık zarı yapısına zararı yoktur. Bartholin kisti ve absesi tedavisinin kızlık zarına herhangi bir zararı da yoktur.

Bartholin Kisti Kendi Kendine Patlar mı?

Cinsel ilişki veya günlük yaşam sürecinde bartholin kistinin patlama olasılığı çok düşüktür. Kistin üzerine baskı yapılması veya sert bir cisimle patlatılmaya çalışılması durumunda ancak patlayabilir. Bartholin kisti veya bartholin absesi çok büyümüşse, oturup kalkarken aniden kendiliğinden patlayabilir. Böyle bir durumda iltihaplı akıntı kanama ve hastalığın yol açtığı ağrı ve acıda birdenbire bir azalma ortaya çıkar.

Bartholin Tekrarlar mı? Tekrarlarsa Neden Tekrarlar?

Bartholin bezinin ve kanalların yapısı geçirilen enfeksiyonlar neticesinde bir kere bozulunca sık sık tekrarlayan enfeksiyonlar ortaya çıkabilmektedir. Bartholin kisti tekrarlamasının en önemli sebeplerinden bir diğeri de ameliyatın veya antibiyotik tedavinin doğru yapılmamasıdır.

Ankara Bartholin Kisti Tedavisi Fiyatları

Bartholin kisti, her hastada farklı büyüklükte olabilir. Her hastanın şikâyetlerinin derecesi farklıdır. Eğer sadece kistik oluşumlar söz konusuysa tek belirti şişkinlik olabilir. Bölgedeki abse oluşumu arttıkça tedavi de daha komplike hâle gelecektir. Bu nedenle Bartholin kisti fiyatlarına kadın doğum uzmanının muayenesinden sonra karar vermek en doğrusu olacaktır. Klinikler arasında da fiyat farklılıkları olabilir. Eğer Bartholin kisti şüpheniz varsa Ankara’daki kliniğimizde Op. Dr. Aslıhan Yazıcıoğlu’na muayene olabilir; kliniğimizi arayarak cerrahi işlem fiyatlarımız hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.