background

Vajinal Akıntı ve Tedavisi

Vajinal akıntı her kadının günlük yaşantısında sıklıkla karşılaştığı durumlardan biridir. Ama bazı durumlarda vajinal akıntı muayene gerektirir. Belirli dönemlerde çok koyu olmayan ve renksiz bir akıntı normal karşılanırken, daha koyu ve yeşil renkli bir akıntı ise bir enfeksiyon belirtisi olarak değerlendirilir.

Ankara Vajinal Akıntı Tedavisi

Vajinal akıntı her kadının günlük yaşantısında sıklıkla karşılaştığı durumlardan biridir. Ama bazı durumlarda vajinal akıntı muayene gerektirir. Belirli dönemlerde çok koyu olmayan ve renksiz bir akıntı normal karşılanırken, daha koyu ve yeşil renkli bir akıntı ise bir enfeksiyon belirtisi olarak değerlendirilir. Nasıl ki ağız ve burun yolumuz her zaman tükürük salgısı ile bir miktar ıslak ve nemliyse, vajina da yapısı gereği tamamen kuru bir alan değildir. Fizyolojik olarak biraz kaygan ve nemli bir yapıya sahiptir. Normal vajinal akıntılar renksiz ve kokusuz bir yapıya sahiptir, adet döngüsünün gününe göre miktar ve kıvam olarak değişkenlik gösterebilir. Bu akıntı yumurtlama ve cinsel uyarılma sırasında döneminde artış gösterir. Ama akıntı çok artar, farklı bir renge ve kokuya sahip olursa ve eşlik eden kaşıntı yanma gibi şikayetler ortaya çıkarsa, bir enfeksiyon belirtisi olabilir. İşe bu noktada kadının muayenesini aksatmaması ve gerekli tedaviyi hızlı biçimde başlaması gerekmektedir.

Vajinal Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

Vajinal enfeksiyon belirtileri arasında yeşil, sarı renkte ve balık kokusuna benzer bir akıntı yer alır. Eğer akıntının rengi ve kokusu belirgin bir hal aldıysa enfeksiyondan şüphelenebilirsiniz. Bütün enfeksiyonlarda olduğu gibi vajinal enfeksiyon tedavisinde geç kalırsanız bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle hızlı bir muayene ve tedavi tavsiye edilir. Doğum kontrol hapları, vajinal enfeksiyonlar, diyabet gibi hastalıklar, mantar enfeksiyonları ve hatta bazen rahim ağzı kanseri kötü bir vajinal akıntıya yol açabilir. Bu yüzden tedavi ve inceleme için hemen doktora başvurmanız gerekmektedir. Özellikle rahim ağzı kanserinde erken tedavi büyük bir önem taşır. Tedaviye geç başlaması daha ciddi hastalıklara ve üreme fonksiyonlarında geri dönüşü olmayan problemlere (fallop tüplerinin tıkanması ve kısırlık gibi) yol açabilir.

Vajinal Akıntı Çeşitleri Nelerdir?

Vajinal akıntı çeşitleri hakkında bilgi edinmek hangi tür akıntının bir hastalık belirtisi olduğunu anlamınızı sağlar. Yumurtlama dönemine yakın bir tarihte görülen beyaz akıntı normal karşılanır. Ama akıntının rengi ve koyuluğu süt kesiği gibi bir kıvam almışsa bir mantar enfeksiyonu belirtisi olabilir.

Akıntı akışkan ve berraksa ve eşlik eden koku kaşıntı yanma gibi şikayetler yoksa ve vajinal akıntı özellikle de egzersiz sonrasında normal karşılanır. Yine normal olarak kabul edilen bir başka akıntı ise berrak ve mukus kıvamındaki akıntıdır. Bu da daha çok yumurtlama döneminde olduğunuzu yani hamile kalma ihtimalinizin yüksek olduğunu gösterir. Kahverengi veya kanlı bir akıntı regl kanamasına yakın bir dönemde bunun öncesi ve sonrasında oldukça normaldir.

Bazen regl sonrası ara ara böyle bir akıntının gelmesi de normal karşılanır. Ama bu durum çok sık yaşanıyor ve abartılı bir şekilde oluyorsa jinekolojik muayene olmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca hamileliğinizin ilk dönemlerinde kanlı bir akıntı gelirse düşük tahdidi söz konusu olabilir. Cinsel ilişkiden sonra gelen kanlı akıntı ise rahim ağzında enfeksiyon veya daha ciddi olarak rahim ağzı kanserinin belirtisi olabileceği için mutlaka jinekolojik muayene gerektirir.

Vajinal Kaşıntı Sebepleri Nelerdir?

Vajinal kaşıntı sebepleri arasında en sık görülen nedenler yine cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve enfeksiyonlardır. Eğer vajinal kaşıntıya eşlik eden sarı veya yeşil renkli bir akıntı varsa doktora görünmeniz gerekir.

Vajinal Akıntı Teşhisi Nasıl Yapılır?

Hastanın belirtileri arasında vajinal akıntı renginin yeşil veya sarı olması, yoğun derecede kötü kokunun gelmesi, aşırı yapışkan çamaşırı ıslatacak kadar fazla miktarda gelmesi, idrarın köpüklü olması mevcutsa vajinal akıntının enfeksiyon kaynaklı olduğundan şüphelenilir. Tedavisi ise basit olup her jinekolog tarafından yapılabilir.

Vajinal Akıntının Sebepleri Nelerdir?

Vajinal akıntı, çoğunlukla her kadında meydana gelen durumlardan biridir. Ancak vajinal akıntı enfeksiyona bağlı ya da normalden fazla olduğunda rengi yeşil ve sarı olabilir. Vajinal akıntının beraberinde vajinal yanma ve kaşıntı da varsa, kadının gündelik hayatını oldukça olumsuz biçimde etkiler. Vajinal akıntının birden fazla nedeni vardır. Genel olarak üşütme, doğum kontrol hapları, şeker hastalığı, bakteriyel enfeksiyonlar ve mantar enfeksiyonu gibi sebeplerden kaynaklanabilir.

Akıntı sırasında yoğun koku olması ve renk değişimi son derecede rahatsız edicidir. Kadınların bazı dönemlerde yaşadığı vajinal akıntılar, genellikle normal olarak kabul edilir. Normal görülmeyen vajinal akıntılar, enfeksiyona bağlı olabilir. O yüzden kısa sürede doktora danışılmalı ve uygun tedavi yöntemleri belirlenmelidir. Aksi takdirde ateş, bel ağrıları ve kan değerlerinde bozulma gibi sorunlara da yol açabilir.

Vajinal Akıntı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vajinal akıntı her kadında görülebilen bir rahatsızlıktır. Akıntıların nedeni kadından kadına değişir. Gebelikte hormonların etkisiyle oluşabilirken, hijyen eksikliği nedeniyle de kaynaklanabilir. Akıntının nedenleri çok boyutlu ve birçok konudan kaynaklı olabileceğinden dolayı önce hekimin yapacağı muayene ve testler ile neden kaynaklandığını anlaması gerekir. Bu amaçla vajenden kültür alınması ve smear testi yapılabilir. Geçmeyen vajinal akıntılarda altta yatan HPV enfeksiyonları da olabileceği için mutlaka HPV genotiplendirme yapılmasını da tavsiye ediyoruz. Gerekli testler yapıldıktan sonra ilaç tedavisine başlanır. Bazı belirtiler daha inatçı olduklarında ve kadın cinsel olarak aktifse fitil kullanımı önerilir. Hijyenle alakalı olması halinde de buna uygun Ph değeri destekleyecek yıkama ve temizleme ürünleri verilebilir. Nedenine bağlı olarak uygun şekilde yapılan tedavi sonucunda tedavi tamamlanacaktır. Bazı durumlarda kadının cinsel partnerinin de ilaç kullanması gerekebilir. Vajinal akıntı ve enfeksiyonların tekrarlama ihtimali olması nedeniyle jinekolog kontrolleri aksatılmamalıdır.